Cauze ale defectarii unui motor electric

Problema cea mai intalnita este arderea bobinajului in 2 faze (motoare trifazate). Aceasta apare atat din cauza tabloului de comanda, cat si din cauza nefolosirii sau folosirii necorespunzatoare a protectiei pentru motor.

A doua problema des intalnita este patrunderea apei la bobinaj, problema des intalnita la motoare de hidrofor, pompe pentru piscine si motoare care sunt predispuse la intemperiile naturii.

A treia problema este suprasolicitarea motorului, ceea ce duce la arderea completa a bobinajului si este des intalnita la motoarele de hote pentru restaurante, motoarelor pentru undat si pompelor kama.

A patra problema este ca nu se asigura un service regulat al rulmentiilor, multi crezad ca la un motor electric nu trebuie facuta revizie.

Rulmentii trebuie inlocuiti periodic, incepand de la un an pentru motoarele intens utilizate.

Spargerea unui rulment in timpul functionarii unui motor poate duce la distrugerea completa a rotorului si a statorului.

A cincea problema este defectarea condesatorului (doar in cazul motoarelor monofazate), ducand la imposibilitatea pornirii motorului si fara o protectie de amperaj acesta se va arde in scurt timp.